P,A,S,M - w jakim trybie wykonywać fotografie produktów?
Większość osób swoją przygodę z fotografią produktową zaczyna mając już pewne podstawy. Dla niektórych jednak wyjście poza tryb „zielony” jest sporym wyzwaniem gdyż wymaga to już podstawowej wiedzy na temat działania aparatu. W poniższym wpisie omówimy cztery najważniejsze tryby pracy każdego zaawansowanego aparatu a także wskażemy, który z nich jest najlepszy do fotografii produktów.
Co to jest PASM?
Są to litery opisujące cztery tryby pracy aparatu fotograficznego. P, A, S, M mogą występować również jako P, Tv, Av, M w zależności od marki aparatu. Zasada ich działania, niezależnie od nazwy jest jednak taka sama.
Tryb P – czyli odpowiednik trybu „zielonego”
Tryb P jest pewnego rodzaju rozwinięciem trybu AUTO, w którym aparat decyduje za nas o wszystkim. W trybie P możemy już jednak wprowadzić pewne zmiany w parametrach takich jak czułość matrycy, sposób pomiaru światła przez aparat czy balans bieli. W trybie P aparat wciąż dobiera pary czas otwarcia migawki – przysłona jednak możemy je zmieniać na inne za pomocą kółka nastaw aparatu.
Tryb A / Av – preselekcja przysłony
Z angielskiego (aperture – przysłona). Jest to pierwszy z trybów półautomatycznych. Zasada działania jest dosyć prosta. Za pomocą kółka nastaw wybieramy interesującą nas wartość przysłony a aparat dobiera odpowiedni czas otwarcia migawki aby uzyskać poprawną ekspozycję na zdjęciu.
Tryb A (preselekcja przysłony) w fotografii produktowej
Czy tryb A / Av sprawdzi się podczas wykonywania zdjęć produktowych? Może on być użyteczny gdy będziemy fotografować w plenerze przy świetle stałym. Wtedy za pomocą trybu A decydujemy o wartości przysłony (która wpływa na głębie ostrości na zdjęciu) a aparat dobiera resztę. W studio fotograficznym, przy tworzeniu packshotów w świetle lamp błyskowych tryb A nie sprawdzi się.
Tryb S / Tv – preselekcja czasu otwarcia migawki
Pierwsza literka tego trybu również pochodzi od angielskiego słówka shutter, które oznacza nic innego jak migawkę aparatu. Tryb S jest również trybem półaotumatycznym i działa w bardzo podobny sposób do A. Z tym, że tutaj decydujemy o czasie otwarcia migawki, a aparat fotograficzny zajmuje się dobraniem odpowiedniej wartości przysłony.
Zdjęcia produktowe w trybie S aparatu
Podobnie jak preselekcja przysłony, tryb S nie znajdzie zastosowania w pracy nad zdjęciami produktów w studio.
Tryb M – manualne ustawianie wszystkich parametrów
W trybie M to fotograf produktowy decyduje o wszystkich parametrach aparatu. Jest to najbardziej wymagający tryb pracy aparatu fotograficznego, jednak we wprawnych rękach pozwala osiągnąć najlepsze efekty. Kolejną zaletą tego ustawienia jest całkowita powtarzalność. W trybach automatycznych lub półautomatycznych aparat może wykonywać każde zdjęcie z innymi parametrami. To spowoduje, że zdjęcia z jednej serii nie będą powtarzalne.
Tryb M a zdjęcia studyjne
Jest to nie tylko najlepszy ale jedyny program aparatu, który pozwala na profesjonalną pracę w studio fotograficznym.
Packshot – jaki tryb pracy aparatu wybrać?
Podsumowując, jeśli chcemy pracować w studio i tworzyć fotografie produktów, jedyny tryb pracy aparatu, który powinniśmy brać pod uwagę to M – manualny. Tylko ten tryb zapewni nam pełną kontrolę nad fotografowaną sceną, świadomie dobrane parametry oraz powtarzalne efekty. Tryb manualny z pewnością wymaga opanowania podstaw fotografii oraz zrozumienia zasady działania aparatu fotograficznego. Jednak jeśli zależy nam na profesjonalnych fotografiach produktów powinniśmy poszerzać swoją wiedzę w tym temacie.